Instalacja filtrów wody pitnej w rurach
Kategorie:

Filtry do wody pitnej – który najlepiej sprawdzi się w kuchni?

Avatar
Opublikowane przez Redakcja

Woda, która trafia do kranów z miejskiej sieci wodociągowej, od pewnego czasu spełnia wysokie standardy jakości. Jeszcze dwie-trzy dekady temu niewskazane było używanie jej do celów spożywczych bez uprzedniego przegotowania. Obecnie przedsiębiorstwa wodociągowe zobowiązane są ustawą do stałej kontroli parametrów wody dostarczanej do budynków mieszkalnych.

Nie może ona zawierać żadnych szkodliwych substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Teoretycznie więc woda płynąca z kuchennego kranu nie wymaga filtrowania. W praktyce może przysporzyć nieco problemów.

Mechaniczne filtry do wody pitnej

Nawet najlepszej jakości woda może ulec zanieczyszczeniu na ostatnich odcinkach drogi do konsumentów. To częsty problem w starym budownictwie, gdzie stan instalacji wodnych pozostawia wiele do życzenia. Z rur dostają się wówczas do wody rdza, szlam i inne cząsteczki zanieczyszczeń stałych, a nierzadko też chorobotwórcze mikroorganizmy (zwłaszcza bakterie Legionella).

Rozwiązaniem pierwszego problemu jest filtr sznurkowy czy piankowy, który warto zainstalować nie tyle przy kuchennej baterii, co na samym początku instalacji, tuż za wodomierzem.  Dzięki temu nie tylko poprawi stan wody pitnej, ale też chronić będzie przed zanieczyszczeniem wszystkie sprzęty w domowej instalacji – urządzenia AGD, armaturę, inne systemy filtracji.

Filtry mechaniczne (wśród nich znajduje się także filtr siatkowy do wody) zatrzymują zanieczyszczenia o wielkości ≥1 mikrona. W pewnym stopniu usuwają więc także bakterie czy chemikalia. Nie wpływają w żaden sposób na walory organoleptyczne wody ani ciśnienie w instalacji wodnej.

Rodzaje filtrów podzlewozmywakowych

W zależności od potrzeb i możliwości przy kuchennej baterii można zainstalować filtr nablatowy, nakranowy lub podzlewowy. Dwa pierwsze są stosunkowo niedrogie i zajmują niewiele miejsca. Znacznie bardziej efektywnym rozwiązaniem jest jednak filtr podzlewozmywakowy, zapewniający kilkustopniowy proces uzdatniania wody.

Na rynku dostępne są różnego typu filtry do wody pitnej przeznaczone do zamontowania pod zlewem. Popularnością cieszą się filtry z wymiennymi wkładami z aktywnego węgla. Skutecznie radzą sobie one z drugim spośród częstych problemów dotyczących wody przepływającej przez dawno nie wymieniane instalacje – eliminują 99,9% drobnoustrojów.

Węgiel aktywny ma także zdolność absorpcji szeregu innych niepożądanych związków, które mogą pojawić się w wodzie kranowej. Takie substancje, jak:

  • herbicydy, pestycydy,
  • fosforany, azotany,
  • pochodne chloru,
  • farmaceutyki, hormony,
  • mikroplastik,
  • jony metali ciężkich,

mogą wystąpić nawet w uzdatnionej już wodzie. Ich ilości są śladowe i teoretycznie bezpieczne dla zdrowa, niemniej lepiej ich unikać, zwłaszcza że mogą pogarszać walory smakowe wody.

Na szczególną uwagę zasługują podzlewozmywakowe filtry osmotyczne, które są w stanie oczyścić wodę ze wszystkich wyżej opisanych zanieczyszczeń, a dodatkowo umożliwiają jej demineralizację, czyli zmiękczenie. W ten sposób rozwiązują problem kamienia kotłowego osadzającego się na armaturze i w urządzeniach AGD, co skraca ich żywotność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.