Piec konwekcyjno-parowy w gastronomii
Kategorie:

Piec konwekcyjno-parowy w gastronomii – jak wybrać?

Wybór pieca do lokalu gastronomicznego wymaga dokładnego określenia swoich potrzeb oraz znajomości rynku. Do wyboru jest bardzo dużo różnych urządzeń, dlatego warto zrobić rozeznanie, ustalić priorytety i zainwestować w dobrej jakości urządzenie, które posłuży przez wiele lat.

Wyposażenie restauracji

Prowadzenie restauracji wymaga cierpliwości, znajomości rynku oraz dobrej organizacji, ale także umiejętności sprawnego podejmowania decyzji – między innymi podczas wyboru sprzętu gastronomicznego. Musi być on praktyczny i funkcjonalny, aby w pełni spełniał swoje funkcje. Jednym z pierwszych zakupów jest piec – konwekcyjno-parowy Unox lub innej marki. Pełni on kluczową rolę w restauracji, dlatego nie jest to prosty wybór, ale wyposażenie restauracji nie jest możliwe bez pieca.

Piec konwekcyjno-parowy – zalety

Przede wszystkim piec konwekcyjno parowy Unox lub innej marki ma liczne zalety – jego praca opiera się na wewnętrznej cyrkulacji gorącego powietrza. Wentylatory tłoczą powietrze do filtrów, te z kolei oczyszczają je z tłuszczu i zapachów. Dzięki temu różne produkty mogą być pieczone obok siebie – pierś z kaczki, filet z łososia, warzywa, a nawet ciasta. Duże znaczenie ma także pojemność pieca – to kluczowa informacja przy wyborze modelu.

Dzięki równomiernemu rozłożeniu temperatury wszystkie te potrawy upieką się idealnie. Piec konwekcyjno-parowy Unox czy Hendi pozwoli też zaoszczędzić energię oraz wodę, a także miejsce w kuchni, gdyż będzie pełnił rolę płyty grillowej, piekarnika czy frytownicy. Wpłynie to również na obniżenie rachunków, co ma ogromne znaczenie w lokalu gastronomicznym. Warto zainwestować w piec na początku, gdyż jest to podstawowe wyposażenie restauracji. Warto w niego zainwestować, ew. rozważyć także wypożyczenie sprzętu, kredyt, leasing albo zakup używanego modelu.

Wybór pieca a jego funkcje

Podczas wyboru pieca warto zwrócić uwagę na funkcje, jakie dany model posiada – przede wszystkim tryby pracy, czyli możliwość naparowania potrawy, a także na zakres regulacji temperatury i wilgotności. To jednak nie wszystko.

Dobrej jakości piec konwekcyjno-parowy może pełnić więcej funkcji i znacznie ułatwić i usprawnić pracę – są to m.in. automatyczne mycie, funkcja szybkiego nagrzewania i schładzania sonda (określenie temperatury produktu) itd. Wybierając konkretny model, należy wziąć pod uwagę wiele czynników – potrzeby ogromnej i świetnie prosperującej restauracji są inne niż baru czy kawiarni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.