Sernik nowojorski który na spodzie ma batoniki z miodzika ocherzowego
Kategorie:

Sernik nowojorski na spodzie z batoników Miodziak Orzechowy

Sernik nowojorski jest jedną z popularniejszych odmian sernika, o której prawdopodobnie każdy z nas słyszał przynajmniej raz w swoim życiu. Klasyczny amerykański cheesecake ma na świecie wielu fanów, a swoją popularność zdobył początkiem XX wieku. W oryginalnej wersji podawany jest mocno schłodzony i bez żadnych dodatków. Smakiem, który króluje w tym cieście, jest kremowa, gęsta, słodka śmietanka i delikatna przebijająca się w tle nuta cytryny. Jeśli nie macie pomysłu jakie ciasto podać swoim bliskim w nadchodzące święta – koniecznie spróbujcie wykonać właśnie ten sernik. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis, w którym zwykłe owsiane ciastka zamieniliśmy na batony ziarniste Miodziak Orzechowy. Gwarantujemy, że ten korzenno-orzechowy spód w połączeniu z kremowym środkiem, podbije podniebienia Waszych gości. Gotowi? Zatem zaczynami pieczenie!

Do przygotowania spodu z Miodziaka Orzechowego potrzebujecie:

  • 350 gram batonów Miodziak Orzechowy (5 sztuk)
  • 1 łyżeczkę przyprawy korzennej do piernika
  • 170 gramów roztopionego uprzednio masła

Aby przygotować masę serową do naszego sernika nowojorskiego, zaopatrzcie się w:

  • 800 gram serka o kremowej konsystencji (świetnie sprawdzi się serek Philadelphia lub jego odpowiedniki)
  • 3 szt. jajek
  • 230 gram białego cukru
  • 180 gram śmietany 18%
  • 70 mililitrów soku z cytryny
  • skórkę startą z 2 cytryn

Jak zrobić sernik nowojorski?

Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego nowojorskiego sernika jest zmielenie na drobno, kupionych wcześniej, batonów ziarnistych Miodziak Orzechowy i połączenie ich z masłem oraz przyprawą do piernika. Tak przygotowaną mieszanką należy pokryć dno oraz boki tortownicy. Przygotowaną bazę do sernika włóżcie do lodówki, by masło stężało i zabierzcie się do przygotowania masy serowej. Do misy robota kuchennego dodajcie serki, jajka, cukier – miksujcie je do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajcie śmietanę i ponownie zmiksujcie. Ostatni krok to wlanie do sera soku z cytryny oraz dodanie startej skórki cytrynowej. Nie miksujcie masy zbyt długo, ponieważ możecie ją wówczas nadmiernie napowietrzyć. Efektem napowietrzenia będzie mocno wyrośnięty sernik, który po schłodzeniu opadnie. Miksujemy składniki tylko do momentu ich połączenia się. Tak przygotowaną masę wylewany na przygotowany wcześniej spód z Miodziaków Orzechowych i pieczemy w kąpieli wodnej przez około 75/85 minut. Temperaturę piekarnika nastawcie na 175 stopni Celsjusza. Gdy sernik jest już gotowy, otwieramy piekarnik i studzimy go. Gdy jest już zimny, odkładamy go do lodówki na co najmniej 12 godzin i następnego dnia podajemy na deser.

Sernik, który zawsze się udaje

Ten sernik zawsze się udaje. Pamiętajcie jednak, że sernik nowojorski należy przechowywać w lodówce, dlatego lepszym pomysłem będzie serwowanie go gościom prosto z lodówki niż wykładanie go na stół, by odwiedzający nas częstowali się sami.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.