ekologiczny dżem stoi na drewnianym stole
Kategorie:

Jak jeść zdrowo i smacznie z wykorzystaniem ekologicznych produktów?

Avatar
Opublikowane przez Redakcja

Ekologicznie produkty spożywcze stają się coraz popularniejsze, a ich sprzedaż rośnie z roku na rok. Jeśli masz dość jedzenia mięsa, które było kilkakrotnie mrożone i rozmrażane, kurczaka, który ma już miesiąc i waży już ponad 2 kg, warzyw bez smaku, nabiału z minimalną zawartością naturalnego mleka, to czas, abyś spróbował ekologicznej żywności.

Dlaczego Eko żywność?

W pogoni za zyskiem światowy przemysł spożywczy najmniej troszczy się o zdrowie swojego konsumenta końcowego. Celem jest wyżywienie jak największej liczby ludzi przy minimalnych kosztach. Aby to osiągnąć, producenci żywności podejmują wiele środków, od inżynierii genetycznej po stosowanie zupełnie bezużytecznych, a nawet szkodliwych chemikaliów. Produkty spożywcze są „ulepszane” celem redukcji kosztów produkcji oraz obniżenia kosztów procesów produkcyjnych. Sztuczne dodatki, które często mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, zwiększają jednocześnie trwałość żywności, co jednak sprawia, że pozbawiają ją wyjątkowego charakterystycznego smaku. Efektem tego jest zalew półek sklepowych produktami spożywczymi niskiej jakości, o niewielkiej zawartości składników odżywczych, „wypłukanych” z minerałów i witamin.

Spożywając takie „zmodyfikowane” produkty, nieświadomie powodujemy poważne szkody dla swojego organizmu w postaci chorób przewlekłych, obniżonej odporności, zatrucia, zaburzeń metabolicznych, alergii, zmęczenia, zaburzeń różnych układów i narządów wewnętrznych. Alternatywą dla tego przemysłu spożywczego jest żywność ekologiczna. Hurtownia zajmująca się dystrybucją takich produktów, starannie selekcjonuje pozycje, które trafiają do oferty dla klientów, a priorytetem jest tutaj sposób, w jaki żywność została pozyskana.

Czy żywność ekologiczna może poprawić stan naszego zdrowia?

Zdrowe odżywianie to klucz do zdrowego życia, a nawet jeden z najpewniejszych sposobów na wydłużenie oczekiwanej długości życia. Zastąpienie fast foodów i niskiej jakości żywności, zdrowymi produktami prowadzi do stopniowej poprawy samopoczucia i nastroju, wzrostu wydolności, zmniejszenia objawów przewlekłych dolegliwości i przywrócenia witalności.

Z roku na rok pojawia się na rynku coraz więcej produktów spożywczych, które nie szkodzą zdrowiu, a wręcz przeciwnie, nasycają nas niezbędnymi do optymalnego życia witaminami i mikroelementami. Produkty przyjazne środowisku nie zawierają organizmów modyfikowanych genetycznie, syntetycznych konserwantów, sztucznych wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów. Surowce używane do produkcji Eko produktów uprawiane są bez użycia hormonów, antybiotyków, nawozów sztucznych, pestycydów i pestycydów.

Żywność wyhodowana na materiałach organicznych jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza niż ta uzyskana dzięki zastosowaniu regulatorów wzrostu, enzymów chemicznych i innych sztucznych dodatków. Zdając sobie z tego sprawę, wiele gospodarstw stara się minimalizować ingerencję człowieka w naturalny rozwój roślin i zwierząt.

Przewaga produktów ekologicznych nad przemysłowymi

Poza tym, że żywność ekologiczna jest całkowicie bezpieczna dla człowieka, ma inne ważne zalety. To:

  • wysoka zawartość witamin i mikroelementów (w eko-produktach jest około 50% więcej pożytecznych substancji niż w zwykłej żywności).
  • lepszy smak, przyjemny aromat, soczystość (smak żywności ekologicznej nie zawiera zanieczyszczeń chemicznych).

Owoce i warzywa są często pokrywane woskiem, aby zapobiec ich szybkiemu zepsuciu i nadać im atrakcyjny wygląd. Produkty przyjazne środowisku nie wymagają takiego przetwarzania. Można je jeść ze skórką, co oznacza, że otrzymujesz jeszcze więcej składników odżywczych. Takie produkty są szczególnie korzystne dla dzieci i kobiet w ciąży (brak dodatków chemicznych w składzie całkowicie eliminuje ich przenikanie i osadzanie się w organizmie).

Jakie warunki musi spełniać produkt ekologiczny?

Istnieje ogromna lista produktów, które słusznie można nazwać „ekologicznymi”. Tak więc na półkach nowoczesnych sklepów można znaleźć przyjazne dla środowiska makarony i oleje roślinne, orzechy i suszone owoce, naturalne konserwy, nabiał, słodycze i czekoladę.

Znane są również eko produkty pochodzenia zwierzęcego, przygotowywane przy użyciu specjalnych technologii, które polegają na odrzuceniu hormonów wzrostu, chemikaliów, antybiotyków i pasz niskiej jakości w procesie hodowli ptaków i zwierząt. Wszystkie te produkty łączy brak szkodliwych składników w składzie i obecność specjalnego znaku na opakowaniu.

Aby wprowadzić na rynek bezpieczne, zdrowe i wysokiej jakości produkty przyjazne dla środowiska, producenci muszą spełniać określone wymagania. Przy uprawie roślin nie wolno używać nawozów mineralnych, herbicydów, pestycydów, chemikaliów oraz wszelkiego nienaturalnego promieniowania. Zwierzęta można hodować wyłącznie na paszach przyjaznych dla środowiska, a ich dieta nie powinna zawierać leków hormonalnych i antybiotyków paszowych. W produkcji żywności ekologicznej zabronione jest stosowanie sztucznych konserwantów, organizmów genetycznie modyfikowanych, syntetycznych aromatów, zamienników i regulatorów smaku. Produkty ekologiczne charakteryzują się minimalnym przetwarzaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.