Kobieta na zakupach w sklepie sporzywczym w którym jest komora chłodnicza
Kategorie:

Komora chłodnicza dla sklepu spożywczego – jaka powinna być?

Avatar
Opublikowane przez Redakcja

Każdy sklep spożywczy, garmażeryjny lub warzywniczy powinien posiadać korę chłodniczą, która nie tylko pozwoli na przedłużenie jakości produktów, ale także zredukuje koszty prowadzenia sklepu. Dobrej jakości komora chłodnicza bowiem pozwoli na przechowywanie delikatnych roślin, nabiału czy gotowych soków i surówek w optymalnych warunkach. W małych pomieszczeniach ważna jest także optymalizacja miejsca, dlatego też należy wybrać komorę chłodniczą projektowaną na zamówienie. Sprawdź, jak to wygląda!

Komora chłodnicza – niezbędne wyposażenie każdego sklepu

Głównym produktem nowoczesnego sklepu są produkty spożywcze. Obecnie konsument wybiera te sklepy, w których może znaleźć szeroką gamę produktów spożywczych — świeżych, wysokiej jakości i spełniających wszystkie jego wymagania. W związku z tym kierownik sklepu musi zadbać nie tylko o wybór konsumenta, ale także o warunki przechowywania tych produktów, tak aby, jak najdłużej zachowały swoją pierwotną formę. Najlepszym rozwiązaniem do przechowywania łatwo psującej się żywności jest komora chłodnicza. Takie wyposażenie pozwoli dostarczyć konsumentom dokładnie te produkty, które są im w danym momencie potrzebne. Chłodnia pozwala nam przechowywać owoce i warzywa, a także nabiał, wędliny i mięso w optymalnych warunkach do czasu dostarczenia ich do konsumenta. Jest ona również wykorzystywana do przygotowywania żywności do dostawy – jest to niezwykle przydatne, zwłaszcza dla sklepów oferujących dowóz zakupów.

Komory chłodnicze – projekt na indywidualnie zamówienie

Budowa komór chłodniczych może być wykonana na podstawie indywidualnego projektu. Warto mieć na uwadze, że taki projekt musi koniecznie spełniać określone wymagania. W szczególności należy zwrócić uwagę na to, że musi być wykonana ze specjalnych materiałów, które charakteryzują się wysoką izolacyjnością cieplną i właściwościami higienicznymi. Tylko takie materiały pozwolą stworzyć niezbędny reżim temperaturowy do przechowywania produktów spożywczych — od plus 5 stopni do minus 5 stopni Celsjusza. Ponadto należy pamiętać, że komory chłodnicze muszą być wyposażone w specjalne systemy wentylacyjne i klimatyzatory, które pozwolą utrzymać stabilny reżim temperaturowy w całej przestrzeni chłodniczej. Warto zauważyć, że eksperci zalecają wybór takiego systemu klimatyzacji, który będzie posiadał najwyższą sprawność, jednocześnie zapewniając ekonomiczną eksploatację, tak by nie mnożyć kosztów utrzymania. Odpowiednio zaprojektowana komora chłodnicza, dostosowana do potrzeb klienta ogranicza koszty jej użytkowania, maksymalizując swoją ergonomię.

Dla kogo przeznaczone są komory chłodnicze?

Komora chłodnicza jest konstrukcją modułową, którą montuje się z profili wykonanych z aluminium lub stali ocynkowanej. Konstrukcja komory chłodniczej pozwala na przechowywanie niemal dowolnych produktów spożywczych. Ze względu na dużą powierzchnię, chłodnia może być wykorzystywana nie tylko do przechowywania, ale również jako pełnowartościowa hala handlowa. Komory chłodnicze znajdują zastosowanie w wielu branżach, takich jak:

  • handel detaliczny,
  • działalność restauracyjna, hotelarska,
  • rolnictwo,
  • farmacja.

Chłodnie przemysłowe służą do przechowywania surowców i wyrobów gotowych w temperaturach od -5°C do +5°C. Komory chłodnicze do żywności są wyposażone w oprawy oświetleniowe LED zapewniające lepszą widoczność produktów i wygodniejszą pracę. Samo wnętrze komory chłodniczej można wyposażyć w wygodny system regałów, które dodatkowo ułatwią segregację produktów, ich inwentaryzację oraz prowadzenie systemu FIFO. Komory chłodnicze to podstawa każdego biznesu opartego o świeże produkty.

Jak dbać o komorę chłodniczą?

Komora chłodnicza to pomieszczenie chłodnicze przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych. Jest to budynek lub część budynku z systemem chłodzenia i automatycznym systemem sterowania, który utrzymuje żądaną temperaturę ustawioną przez użytkownika. Oprócz samej konstrukcji należy zwrócić należytą uwagę na jej wyposażenie. Oto kilka charakterystyk technicznych takich urządzeń:

  • zakres temperatury,
  • wilgotność,
  • wentylacja,
  • materiał,
  • wymiary.

Aby mieć pewność, że komora chłodnicza posłuży jak najdłużej, należy bezwzględnie przestrzegać instrukcji obsługi odnośnie do jej czyszczenia, zachowania w czystości, ale także otwierania, wkładania i wyjmowania produktów. Dzięki temu można uniknąć oszronienia komory wewnątrz oraz wzmożonej pracy systemu chłodzącego, co podniesie koszty eksploatacji i skróci żywotność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.