Z jabłek przygotowujemy wiele deserów, które chętnie zjadamy na co dzień i od święta. A co z gruszkami? Czy te słodkie owoce nie zasługują na to, by również je przemieniać w pyszne ciasta czy musy? Oczywiście, że zasługują. Dlatego dzisiaj mamy dla ciebie 3 pomysły na desery z gruszką.
Gruszka Belle Helene
Gruszka Belle Helene to francuski deser, który powinien zadomowić się także u nas. Jest pyszny i słodki, choć nie przesłodzony. Jak go zrobić? Najpierw przygotuj syrop z pół litra wody, soku z całej cytryny i laski wanilii. To w nim będą gotować się owoce. Podgrzewaj go przez około 7 minut. W tym czasie obierz cztery gruszki i wydrąż nasiona od spodu. Gdy syrop będzie gotowy, ustaw w nim gruszki pionowo i gotuj przez 10 minut. Nie przykrywaj garnka. Teraz upraż płatki migdałów (60 gramów) na suchej patelni. Powinny być lekko brązowe. Ustaw na kuchence mały rondelek, wlej do niego 3 łyżki wody, dwie łyżki masła i 40 mililitrów brandy (możesz zrezygnować z tego składnika). Mieszaj, aż składniki się połączą. Do garnuszka wrzuć tabliczkę czekolady i poczekaj, aż się rozpuści. Na talerzu ustaw gruszkę, a następnie polej ją czekoladą i posyp migdałami. Palce lizać!
Deser z gruszką i granolą
To deser w sam raz do podania w szklance. Wystarczy, że gruszki obierzesz i pokroisz, a następnie podsmażysz na suchej patelni do momentu rozpadnięcia się owoców. Włóż mus na dół wysokich szklanek i zalej je jogurtem naturalnym i posyp granolą. Następnie powtórz wszystkie czynności, a na koniec wszystko posyp startą czekoladą. Możesz dodać także masło orzechowe.
Pieczone gruszki z lodami
Jeśli masz akurat w domu gruszki i pyszne lody, koniecznie upiecz owoce, by podać je razem z zimnym deserem. Wystarczy, że obierzesz gruszki, przekroisz je na pół i usuniesz gniazda nasienne. Skrop je później sokiem z cytryny i dodaj gałązkę rozmarynu. Przykryj owoce folią i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tak przygotowane gruszki włóż do pucharka, obok ułóż lody, a całość posyp płatkami migdałów.
I proszę – 3 desery, które zrobisz przy niewielkim nakładzie pracy. Koniecznie przygotuj któryś z nich dla swoich gości. Od razu zakochają się w gruszce i szybko zapomną o jabłkach.