Patelnie gazowe i elektryczne – wady i zalety

Patelnia gazowa

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny często znacznie różni się od domowych przyborów kuchennych. Patelnie elektryczne i gazowe to duże urządzenia grzewcze, które w niczym nie przypominają tradycyjnych naczyń. Dzięki temu zapewniają jednak znacznie szersze możliwości w zakresie przygotowywanie posiłków w dużych ilościach. Poznaj ich wady i zalety.

Patelnie elektryczne i gazowe – duże możliwości dla maksymalnej wydajności

Podstawową zaletą patelni gastronomicznych jest efektywność. Mają dużą powierzchnię, dlatego są przystosowane do przygotowywania dużej ilości dań w krótkim czasie. Pojemna misa świetnie nadaje się do smażenia – także na głębokim oleju. Sprawdza się również w przygotowywaniu sosów i innych potraw. Na rynku dostępne są urządzenia o różnych wymiarach i pojemnościach, przez co ich dostosowanie do potrzeb konkretnej kuchni jest bardzo łatwe.

Wszechstronne i ekonomiczne patelnie gastronomiczne

W specjalistycznych sklepach dla profesjonalistów, takich jak MultiGastro, dostępne są zarówno patelnie elektryczne, jak i patelnie gazowe, dlatego można je zastosować w każdym lokalu. Tym, co ważne z punktu widzenia użytkownika, jest z pewnością wspomniana już wszechstronność oraz wygoda obsługi. Patelnie gastronomiczne pozwalają też na ograniczenie kosztów gotowania. System grzewczy działa bezpośrednio na misę, w której odbywa się smażenie, a dodatkowo jest ona wykonana w sposób, który wpływa na szybkie i równomierne rozchodzenie się ciepła. To dlatego wiele dań można przygotować szybciej i przy mniejszym zużyciu energii.

Higiena i wygoda

Patelnie elektryczne i gazowe są bardzo wygodne w użytku, ale również w czyszczeniu. Możliwość wygodnego przechylenia misy usprawnia proces opróżniania jej ze zużytego oleju i resztek żywności. Wszystkie elementy mające kontakt z żywnością są wykonane ze stali nierdzewnej, która nie chłonie zanieczyszczeń i jest wysoce higieniczna. Powierzchnię takiej patelni znacznie łatwiej wyczyścić więc niż tradycyjne naczynie żeliwne, teflonowe, ceramiczne itd. Wszystko to sprawia, że patelnie gastronomiczne są niezwykle przydatnymi urządzeniami, których nie powinno zabraknąć w kuchni dbającej zarówno o jakość posiłków, jak i szybkość ich wydawania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.