Porcelana w gastronomii
Kategorie:

Dobrze wyposażona restauracja, czyli porcelana do gastronomii

Porcelana w gastronomii jest jednym z kluczowych elementów, które gwarantują sukces. Oczywiście, wyrafinowane danie przygotowane przez szefa kuchni, z wyjątkowych składników i zaserwowane przez kelnera z nienagannymi manierami jest najważniejsze – jednak to elementy zastawy stołowej widzimy stale w czasie spożywania posiłku. To właśnie porcelana, z której degustujemy danie, jest z nami najdłużej – i to ona może nas zachęcić do posiłku… Nikt nie lubi jeść z brzydkiego talerza lub pić z filiżanki niedopasowanej do napoju. Dlatego dobrze wyposażona restauracja charakteryzuje się piękną porcelaną.

Porcelana idealna do każdego

Porcelana do gastronomii powinna być dopasowana do klimatu  lokalu i rodzaju serwowanej kuchni. Produkty z porcelany stanowią swoistą ramę do dania – nie powinny odciągać od niego wzroku, ale powinny stanowić jego ciekawą i współgrającą ozdobę. Porcelana w restauracji powinna być ponadczasowa, współgrająca z jego charakterem oraz co najważniejsze: przystosowana do podgrzewania i nadająca się do mycia w zmywarce. W restauracjach często podgrzewa się talerze przed podaniem posiłku, warto zatem zwrócić uwagę także na to, czy porcelana może być bez obaw używana w kuchenkach mikrofalowych.

Na co zwracać uwagę przy wyborze porcelany gastronomicznej?

Oferta naczyń porcelanowych do gastronomii jest szeroka, odpowiada współczesnym modom i trendom kulinarnym. Warto wybrać klasyczną porcelanę, która jest nieustannie dostępna na rynku – jest to ważne, gdy uszczerbi lub potłucze się część zastawy. Nieograniczony dostęp do porcelany gastronomicznej jest niezbędny. Istotne jest także, by porcelana gastronomiczna mogła być używana w zmywarkach. Pozwoli to nie tylko na utrzymanie zastawy w stanie idealnej czystości, ale także zaoszczędzi pracę. Niekwestionowaną królową porcelany gastronomicznej jest polska firma Lubiana, która jest dostępna na rynku od wielu lat, posiada w ofercie produkty dostosowane do restauracji, barów oraz kawiarni. Ponieważ jest to klasyczna porcelana, można dowolnie dopasować poszczególne elementy zastawy.

Wysokiej jakości porcelana, znajdująca się w lokalach gastronomicznych pozwala przedstawić gościom popisowe dania oraz utrwala w nich wspomnienia perfekcyjnie nakrytych stołów. Warto zwrócić na to uwagę także w restauracjach typowo lunchowych i obiadowych, gdzie klient przebywa tylko chwilę – zjada posiłek i wychodzi. Jeśli zadbamy o to, by nawet tak szybki obiad, kojarzył mu się  pięknymi, zadbanymi i ponadczasowymi nakryciami stołu, możemy być pewni, że będzie to klient powracający, a następnie polecający naszą restaurację.

Porcelana do gastronomii – wybierz dobrze

Dobrze wyposażona restauracja inwestuje porcelanę najwyższego gatunku, dedykowaną lokalom gastronomicznym. Porcelanę z takim przeznaczeniem cechuje duża wytrzymałość i nie jest tak podatna na zarysowania, jak zastawa stołowa do użytku domowego. Zdobienia takiej porcelany powinny być subtelne, by zastawa dobrze komponowała się z serwowanymi daniami. W dobrze wyposażonej restauracji każdy element zastawy idealnie pasuje do siebie. Jeśli nie chcemy posiadać  gładkiej porcelany warto zastanowić się, czy będą odpowiadać nam dekoracje lub żłobienia na zewnątrz bulionówek czy talerzy. Taka dekoracja nie jest przesadzona, a stanowi niebanalną ozdobę.

Nie warto podejmować decyzji o zakupie porcelany gastronomicznej pod wpływem chwili. Dobrze wyposażona restauracja dba o każdy szczegół, dlatego lepiej przemyśleć wybór – i wybrać sprawdzony sklep.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.